16 d’abril del 2011

Pugliese

Una gran nit de clàssic, Madrid - Barça, es mereix una gran pa, per poder-ne gaudir tot veient el partit.

El pugliese és el pa de la regió d'Apulia, sud-est d'Itàlia. És un pa dels anomenats rústics, ja que és un pa amb una gran proporció d'aigua.
De vegades, es pot confondre amb un altre pa típic italià, la ciabatta, de la regió del Llac Como, nord d'Itàlia.

Ingredients:
- 300g de biga
- 285g de farina de força
- 10g de sal
- 3g de llevat
- 240g o 265ml d'aigua

Ingredients biga:
- 160g de farina de força
- mitja cullerada de llevat
- 120ml d'aigua

Preparació biga:
Barregem els ingredients en un bol gran i el deixem llevar tota la nit.

L'endemà talleu la massa de la biga en 10 trossets petits i reserveu.
Barregeu en un bol o bé a la vostra panificadora la farina, la sal i el llevat. Després afegiu els trossos de massa de biga i finalment l'aigua. Ja podeu fer l'amassat habitual.
Enfarineu una zona de treball, per poder manipular la massa.
Per donar forma a aquest pa s'utilitza la tècnica de estirar i plegar: donem cops a la massa fins a aconseguir una peça rectangular, llavors l'estirem fins a doblar la seva allargada i la dobleguem en tres parts, una sobre l'altre. Deixeu reposar 5 minuts i repetiu l'operació.
Deixeu que la massa reposi 30 minuts.
Un cop passat aquests temps, partiu la massa en 2 trossos ajudant-vos d'una espàtula. Prepareu dos bols untats amb oli per deixar reposar les masses durant 1 hora.
Preescalfeu el forn a 250ºC i col·loqueu les masses en una safata per enfornar. Deixeu-lo coure el forn durant 15 a 20 minuts.


Bon profit!!

Font: El aprendiz de panadero de Peter Reinhart

11 comentaris:

Cristina ha dit...

Un pa exquisit...però qualsevol Barça-Madrid es mereix un pa d´aquest que en feu vosaltres.

ANNAFS ha dit...

No n' he menjat mai d' aquest pa, fa una cara de ser bo i esponjós... Ara que si l' hagues tingut ahir al vespre veient Barça- Madrid, no sé... emp penso que amb els nervis me l' hauria menjat tot fins a acabar-me'l.

Hilmar ha dit...

Qué panes más buenos!
un beso,

el taller de cuina ha dit...

Fa molt, molt bona pinta!! Quan tornem de vacances el tastarem!!!

La cuina de l'Eri ha dit...

Hola,
Té una pinta esplèndida. Els pans que porten un percentage elevat d'aigua són els meus preferits... però encara se'm resisteixen una mica. Prenc nota de la recepta. Jo ho sento, però amb un Barça Madrid, no puc menjar res, fins que acaba!! Petonets

Visc a la Cuina ha dit...

Un pa preciós, s'haurà de provar!

Irene ha dit...

Ostres, quina pinta aquest pà! Quina llàstima que no es poguès celebrar el resultat amb una bona llesca :(

Eva Flores ha dit...

un molt bon pa!

Jordi Morera ha dit...

Bona nota per aquest pa! L'heu encertat fins i tot en la textura i color de la crosta, poc lluent degut a la falta de vapor. Sovint viatjo al sud d'Itàlia i com que no em puc treure del cap l'ofici de forner ni de vacances, procuro sempre visitar els forns tradicionals de la zona, i comprovat, treballen pràcticament sense vapor en les coccions!
Bona feina ;)

Beatriz MissPotingues ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Laura ha dit...

Ostres!! quina pinta que té aquest pa!! m'està fent entrar gana! m'apunto la repecta!!
Petonets!