10 d’octubre del 2010

Coca de forner

La coca de forner és un producte present i elaborat tradicionalment a tots els forns d'arreu de Catalunya. És una coca de pasta de pa a la qual antigament no s'hi tirava sucre i que, també, era més dura. D'una altra banda, abans es pastava amb llard, un ingredient que avui dia ha estat substituït per l'oli.

Aquest cap de setmana ens hem decidit per aquesta coca de forner, és una coca de massa prima i cruixent amb un gust acaramelat dolç. Amb unes preses de xocolata ens l'hem menjat per esmorzar...


Ingredients:
  • 400 gr de farina de força
  • 50 gr de mantega
  • 50 gr de sucre
  • 1 cullereta de sucre de vainilla
  • 1 ou i un rovell
  • 150 cc de llet
  • 20 gr de llevat
  • pinyons, sucre i anís
  • 5 gr de sal
Posar els ingredients a la cubeta de la panificadora. Engegar amb un programa d'amassat i llevat.

Un cop la massa ha fet la llevada a la cubeta de la panificadora, cal que la trèieu amb cura per fer-ne dues parts. Veureu que és força enganxosa, i us recomanem manipular-la amb els dits untats amb una mica d'oli.

Poseu la meitat de la massa en una plata d'enfornar, coberta de paper d'al·lumini i ben untada d'oli. exteneu la massa pressionant lleugerament els dits, no cal que quedi tota del mateix gruix, això farà que quedi amb la forma tan típica de la coca de forner. Deixeu fer una darrera llevada durant 30-40 minuts.

Després, bateu la clara d'un ou i pinteu tota la coca. Escampeu els pinyons per sobre, i poseu sucre abundant.

Poseu la plata al forn a 250º per coure durant 10-12 minuts (us recomanem posar-hi una petita safata amb aigua calenta per generar una humitat alta dins del forn).

Finalment, quan surti del forn, afegiu-hi un raig d'anís per sobre.

Espereu a que es refredi per menjar-la!

7 comentaris:

La cuina vermella ha dit...

Quina coca més bona, a casa no l'hem fet mai i té una pinta boníssima, per esmorzar o berenar segur que és una meravella! bravo!

Gemma ha dit...

És una coca super antiga que sempre tindrà èxit! Per mi, el secret està en el toc d'anís i els pinyons, oi?

PILAR ha dit...

Coca de fornes amb xocolata!!! El meu berenar preferit de petita i de gran. A casa la fem de tant en tant. Quin torradet més maco que te la vostra.
Fins aviat!

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Ostres! Quina pinta m'encanta la coca de forner. A vegades en faria però no tinc llevat

Xavier ha dit...

Crec que açò us pot interessar:
http://rossejat.blogspot.com/2010/10/llevat-natural.html

No coneixia aquesta coca de forner, emperò pareix bona de fer i deliciosa! :P

Margarida ha dit...

Jo la faig sovint, perquè m'encanta aquell puntet de gust a anís que té. Però me la menjo sola, que amb xocolata ja serien dos vicis!

Pel que fa a la pregunta que em fas d'utilitzar llet de soja per fer els bagels, et diré que no és necessari. De fet els primers bagels els feia amb llet de vaca però tinc una filla que no en beu i em sabia greu que no en pogués menjar. Un dia vaig decidir canviar la llet de vaca per la de soja i com ningú es va queixar , des d'aleshores que la utilitzo. Passa el mateix amb el sucre: pots fer servir sucre blanc si no en tens de morè.

anirac ha dit...

hola,
aquesta recepta me l'apunto..que fa molt de temps que hi vaig al darrera!! per cert,amb llonganissa també es tà bonissima....