23 de juny del 2010

I per Sant Joan... la coca!

Avui és la revetlla. I arreu hi haurà fogueres i festa al carrer per celebrar la diada nacional dels Països Catalans. I si hi ha una menja ben estesa per aquesta diada, sobretot al principat, és la Coca de Sant Joan. N'hi ha moltes varietats: la de fruita confitada la més comú, algunes també amb vetes de crema, altres fins i tot farcides de nata, de trufa, o de crema... N'hi ha per tots els gustos.
Nosaltres avui l'hem feta ben senzilla: simplement amb sucre i pinyons... Perquè agradi a tothom!
La recepta:
  • 200cc de llet
  • 350gr de farina
  • 50gr de mantega
  • 30gr de llevat de forner granulat (1 sobre)
  • La pell d'una llimona
  • 1 ou
  • 2 cullerades grosses de sucre
  • 1 cullereta de sucre de vainilla
  • 1/2 cullereta de sal
  • 50gr de pinyons
Primer de tot ratlleu la pell de la llimona i poseu-la en el bol on fareu la barreja. Incorporeu la llet i la mantega (ben toba, gairebé desfeta) i barregeu enèrgicament. Incorporeu l'ou batut i torneu a barrejar una mica.Després aboqueu la sal, els sucres, la farina, i finalment a sobre, el llevat. Barregeu-ho una bona estona. Si teniu alguna maquineta amb un programa d'amassat, us facilitarà la feina.
Prepareu una plata per anar al forn amb paper de forn, i si no en teniu, engreixeu-la bé. Exteneu la massa intentant aconseguir una forma de coca, ben estesa, i deixant-la més gruixuda dels cantons. Deixeu-la reposar ben bé una hora fins que dobli el tamany.
Passat aquest temps, escalfeu el forn a 190º. Mentre estant, unteu la superfície de la coca amb aigua o llet, escampeu-hi els pinyons i després sucre de manera generosa. Poseu la coca al forn, abaixeu la temperatura a 180º, i que cogui durant 30 minuts. Un cop passat aquest temps, podeu mirar si està molt torrada... tirar una mica més de sucre si us interessa, i deixar uns minuts més perquè s'acabi de torrar (podeu posar l'aire del forn si en teniu, o afegir el gratinador del forn). Vigileu-ho contínuament perquè es pot torrar amb un moment!
Bé, i ja la tindrem a punt! Bé, deixeu-la refredar una mica, eh?
Que tingueu una bona revetlla!

6 comentaris:

ligoacoma ha dit...

Moltes gràcies per la recepta.

Jo que estic fora de casa, sempre m'enyoro aquests dies. Aquí no en fan, de revetlla.

L'any passat vaig fer jo una coca, amb les fruites confitades; però aquesta vegada m'he descuidat de buscar-les a temps i ara em trobo que no n'hi ha enlloc. O sigui que la vostra recepta, sense fruites, arriba en el millor moment.

Bona revetlla per a tothom!
:)

Gemma ha dit...

M'encanta el Sant Joan i la disbauxa de coques!
Bona revetlla, que segur que serà ben dolça gràcies a aquesta coca tan deliciosa que us ha quedat.

Silvia ha dit...

Hola Y mil gracias por tu comentario que ha permitido llegar hasta aquí...me quedo dando una vuelta,que me encantan los panes.

Un saludo y buena noche de sant Joan!!!

Neus. La meva Barcelona. ha dit...

Moltes gràcies pel teu comentari. La teva coca perfecta, segur que no en va quedar gens! a mi ja m'han encarregat la coca de l'any que ve.
Quin blog que tens! jo de cuinar no en se gaire però m'agrada veure les coses que feu i amb la panificadora que silvia de Y sigo en la cocina em va animar a comprar, alguna cosa surt.
Una salutació y em faig seguidora del teu blog i de les teves receptes.

MaryLou ha dit...

Quina coca més maca!!!
Petonets

MªJose-Dit i Fet ha dit...

M´agrada molt la teva coca, si alguna cosa hi ha de bo en aquesta recepta és que admet mil i una forma de fer-la...petonets